Пробіотики – живі мікроорганізми, які беруть участь у процесах травлення та містяться у харчових продуктах (квашеній капусті, квасі, солоних огірках, ферментованих сирах, кисломолочній продукції). Потрапляючи в травний тракт і проходячи ним, пробіотики зберігають активність, розщеплюють їжу та допомагають організму засвоювати корисні речовини, що містяться в харчових продуктах.
Користь живих мікроорганізмів
Основне завдання пробіотиків – підтримання нормальної мікрофлори травного тракту, завдяки певним властивостям, які вони мають:
- Виявляють активність щодо збудників кишкової інфекції, пригнічуючи патогени у кишківнику та токсини, які вони виділяють. Завдяки присутності в слизовій оболонці кишківника, вони стають своєрідним захисним бар’єром, не дозволяючи шкідливим бактеріям закріпитися на його стінках.
- Допомагають попередити дисбактеріоз, закрепи, важкість та здуття живота, зменшуючи бродіння, покращуючи проходження їжі та перистальтику. Вибрати та купити пробіотики пропонує аптека «Подорожник», де представлені варіанти для дітей та дорослих.
- Сприяють зміцненню імунітету, перешкоджаючи потраплянню вірусів до організму та стимулюючи вироблення антитіл до антигену збудника інфекції.
- Беруть участь у виробленні імунної відповіді, знижуючи нетерпимість імунної системи до алергенів, дозволяючи позбутися алергії на деякі харчові продукти.
- Знижують рівень «поганого» холестерину, розщеплюючи солі жовчних кислот, завдяки чому холестерин перенаправляється на їх поповнення, стаючи корисною, а не шкідливою речовиною.
- Пригнічують активність Helicobacter pylori, мінімізуючи ймовірність виникнення виразки та гастриту.
- Підтримують нормальний бактеріальний баланс слизової оболонки піхви під час вагітності, попереджають появу молочниці.
Також пробіотики прискорюють виведення токсинів та підвищують засвоюваність мікроелементів, вітамінів.
Коли пробіотики шкідливі
Попри користь живих мікроорганізмів, є категорії людей, котрим їх приймати не рекомендують:
- Алергікам, у яких спостерігаються алергічні реакції на конкретний вид пробіотиків у вигляді висипу, набряклості, почервоніння покривів шкіри. Але такий вид алергії зустрічається вкрай рідко та переважно у новонароджених. Найчастіше алергічні реакції виникають на допоміжні компоненти аптечних препаратів-пробіотиків – магнію або кальцію стеарат, крохмаль.
- Пацієнтам, які страждають на імунодефіцитні стани, онкологічними захворюваннями кровоносної або лімфатичної системи. І тут бактерії можуть підвищити ризик інфікування ослабленого організму.
В інших випадках пробіотики показані немовлятам, дітям, вагітним жінкам, дорослим та літнім людям.