2024-03-25 17:58:00
У ресторані «Лахті» були заходи як для малечі, так і для дорослих
Історія ресторану «Лахті» починається наприкінці 1960-х років. Тоді вздовж теперішнього проспекту Соборного з’явився великий житловий будинок на більше, ніж триста квартир. Перший поверх одразу вирішили віддати під кафе та магазини.
Читайте також: Видатна дата – рівно 93 роки тому до Запоріжжя переїхав відомий драматичний театр
У вересні 1973 року на першому поверсі відкривається «Кулінарія», а вже за місяць починає свою роботу двоповерховий ресторан «Лахті», названий на честь фінського міста-побратима Запоріжжя. Тоді він був чи не найпопулярнішим закладом у місті.
На першому поверсі знаходився великий зал із столиками та баром, на другому — бенкетний зал. Окремі майданчики зробили й для вечірок. А от про те, які там влаштовували заходи, розповів на своєму сайті запорізький гід та краєзнавець Роман Акбаш.
День ласунів
У березні 1975 року ресторан «Лахті» звертає увагу на юних запорожців. Щонеділі, з 12 до 17 години, тут проводять Дні ласунів. У цей час у «Лахті» можна поласувати запеченими в тісті або фаршированими яблуками, яблучною бабкою, морозивом з фруктовим пюре, тістечками та молочним коктейлем. І все це як і для дорослих увечері – під супровід інструментального ансамблю! Для юних ласунів він виконує популярні дитячі пісні.
Читайте також: Як виглядали популярні запорізькі магазини у минулому сторіччі — фото
Дні ласунів протримаються у ресторані багато років. У 1980-і розважальну програму заходів навіть «розширили». Дітей у залах із «казковим оформленням» розважали «надувні крокодили та бегемоти, що плавають у басейні біля фонтану, конкурси на краще виконання, віршів, пісень та танців». Ще у «меню» – програми мультиплікаційних фільмів і ярмарки книг та іграшок.
Тільки у вечірніх туалетах!
«Писк» весняного сезону 1981 року – релакс у коктейль-барі. Він відкрився у ресторані «Лахті» якраз у березні 81-го. Тут нечуваний комфорт – «затишні столики на двох, м’яке освітлення та стереофонічна музика». У прейскуранті – коктейлі, пунші, глінтвейн, коньячний фліп, кава по мексиканські, сирне печиво та фірмове м’яке морозиво. Але на ніч «завіятися» не вийде – бар відкритий з 11:00 до 23:00. Ближче до закриття діє «дрес-код» – адміністрація закладу попереджає: «Увечері вхід лише у вечірніх туалетах!».
Також ми розповідали, що 20 березня 1970 року на площі Пушкіна відкривають «хмарочос» – будинок побуту «Ювілейний». Назва новинки – присвята ювілейному 1970 року. Великі цифри «200» на фасаді новенької будівлі підказують, що той ювілей це в першу чергу 200-річчя Запоріжжя.
Джерело: Роман Акбаш, ТІЦ