Існує багато видів білого вина, кожен з яких особливий. Щоб знайти ідеальну пляшку, потрібно розумітися на вині. Далі розкажемо, як вибрати біле вино.
Як роблять біле вино
Виготовлення вина — ціле мистецтво. Біле сухе вино виготовляють так:
- Вирощують та збирають виноград.
- Віджимають, відокремлюють кісточки та шкірки від м’якоті.
- Відстоюють виноградний сік. Це дозволяє шкірці та кісточкам осісти на дно, щоб винороби могли зняти їх перед процесом витримки.
- Ферментують сік. На цьому етапі рідина перетворюється на вино завдяки дріжджам, які розкладають сік на спирт та вуглекислий газ.
- Витримують вино. Це найважливіший етап для досягнення глибини смаку. Молоді вина витримують не більше року, Різлінг, Шардоне або Віоньє — від 2 до 5. Деякі види можуть витримуватися дуже довго, навіть десятиліттями. Вони розвивають вишукані солодкі аромати та комплексність після тривалої витримки.
- Додають консерванти. В такий спосіб зменшується ризик псування вина.
- Проціджують вино, щоб забрати залишки осаду. В результаті отримують чистий та прозорий напій, а не каламутну рідину.
Після цього вино розливають по пляшках та відправляють на полиці магазинів або споживачам.
Як вибрати біле вино: лайфхаки
Вибір білого вина може бути складним. На ринку багато варіантів, і розуміння базових видів допоможе визначитись. Крім того, визначте свій ціновий діапазон, а ще оцініть, як часто ви хочете побалувати себе келихом вишуканого вина і скільки можете витратити на пляшку, орієнтуючись на ці потреби.
Сорт винограду може кардинально вплинути на смак напою. Пам’ятайте, що вибір сухого білого вина — це про розуміння кислотності. Деякі сорти винограду мають більшу кислотність, ніж інші. Наприклад, Совіньйон Блан від природи більш кислий, ніж деякі інші сорти винограду. Однак кислотність також визначається кліматом регіону, де вирощується виноград, а також процесом виноробства.
Визначте прийнятний для себе рівень солодкості. Багато білих вин сухі, але ви можете знайти смачні напівсолодкі та солодкі вина, які освіжають і добре поєднуються з їжею. На етикетці деяких пляшок є шкала солодкості або його опис. Якщо ви не впевнені, наскільки солодким може бути вино, придбайте декілька пляшок, щоб побачити, які з них виділяються.
Подумайте про те, до якої їжі підбираєте вино. Деякі сорти чудово поєднуються лише з конкретними стравами, тоді як інші є універсальними. Якщо ви вибираєте біле сухе вино для певної події, врахуйте її меню. Для солодкої, солоної та гострої їжі потрібні різні напої.