Креветківництво може бути досить прибутковим бізнесом в Україні. До того ж у вітчизняних виробників є можливість експортувати креветку до європейського столу за 72 години від улову.
Про це пише технолог ТОВ «Вісмар аква» Любомир Гайдамака в своїй колонці на Аgrotimes.
Маючи посадковий матеріал, синтетичну сіль, корми та дотримуючись технології, креветку ваннамей можна вирощувати будь-де в Україні.
«У південних областях навіть в умовах легких конструкцій (парники) можна вирощувати креветку 2 виробничі цикли, ‒ зазначає він. ‒ Для цього треба в квітні висадити личинку в тепле приміщення в маленький об’єм води на 4 тижні, а потім у травні ‒ на фінальне вирощування в басейні в теплицях».
Оптимальна температура води для вирощування креветки ‒ 30 °С. Хоча вона ростиме і за 24-26 °С, але терміни вирощування значно подовжуються.
Креветка потребує солоної води: згодиться навіть 5 ppt.
«Має значення не так солоність води, як баланс основних мінералів у морській воді: солі кальцію, магнію й калію, ‒ пояснює Любомир Гайдамака. ‒ Навіть за відсутності доступу до морської води можна використати синтетичну сіль».
З площі в 6 соток (400 м2 теплиці та 200 м2 допоміжної площі) за сезон тривалістю 7 місяців можна заробити понад 1 млн грн, стверджує він.
«За ціни реалізації в 800 грн/кг свіжої охолодженої креветки реально отримати трохи більше 2,2 млн грн валового доходу, з котрих щонайменше половина буде чистим доходом», ‒ підкреслює Любомир Гайдамака.
Як повідомлялося, на Миколаївщині завершується будівництво інкубатора креветки ваннамей.