Кульгаві свиноматки мають вищий рівень смертності до відлучення й дають на 1,2 відлученого поросяти менше, як порівняти з некульгавими.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Дослідження п’яти бельгійських стад показало, що свиноматок, яких вибракували через кульгавість, вилучали зі стада в середньому через 2,6 опоросу, що свідчить про те, що багато з них не досягли піка продуктивності. Водночас здорові свиноматки лишалися в стаді довше і давали 1,4 додаткового опоросу за життя. Отже, зменшення кульгавості покращує загальну продуктивність стада.
Поліпшення здоров’я ратиць свиноматок потребує комплексного підходу. Вирощування ремонтних свинок і селекція, тип підлоги й умови утримання, ефективний менеджмент стада, годівля та раціон ‒ усе це потенційні чинники впливу на здоров’я ратиць. Доведено, що збагачення раціону мікроелементами зменшує кількість пошкоджень ратиць.