Надійною заміною синтетичним антибіотикам для боротьби з патогенною мікрофлорою науковці розглядають їхні природні форми: тимол, корвакрол, евгенол, цинамальдегід, капсаїцин. Їх отримують із ефірних олій орегано (материнки), кориці, червоного перцю та інших, пише журнал «Наше птахівництво».
Мінімальна інгібіторна доза фітобіотиків проти поширених збудників бактеріальних захворювань ‒ 300-600 мг/кг, що за ефективністю не поступається органічним кислотам, а в деяких випадках значно її перевищує.
Ефективне поєднання фітобіотиків, органічних кислот (лауринова, бензойна) та мананолігосахаридів забезпечують антимікробну, антиоксидантну дію, поліпшують конверсію корму, збереженість птиці, подовжують продуктивний період курей-несучок і поліпшують економіку виробництва.
У технологічному циклі вирощування птиці доцільно комплексне застосування препаратів, тому з водою варто випоювати премікси з екстрактами материнки, кориці, гіркого перцю, шипшини, апельсину, ацероли, бузини, підсилені органічним цинком і вітаміном С. Така комбінація має не лише протимікробну, а й противірусну й імуномодуляційну дії.