Складно сказати, у якої кількості людей ранок починається з чашечки свіжозвареної ароматної кави. Безліч шанувальників у цього неймовірно чудового на смак напою, який дарує бадьорість на довгий час.
Приготувати його можна різними способами: використовуючи сучасну кавомашину або на відкритому вогні. Але Як варити каву в турці правильно щоб вона зберігала свій аромат на вкусові якості? Розберемося докладніше у цьому питанні далі.
Яких пропорцій дотримуватися
Базова пропорція для турки, від якої зручно відштовхуватися, орієнтуючись на особисті смакові уподобання: на 1 г кави потрібно брати 10 мл води. Якщо є бажання посмакувати більш насиченим щільним напоєм, то треба додавати трохи більше кави (1 г на 8-9 мл) та навпаки (1 г на 11-12 мл).
Розповсюджене питання — яким посудом користуватися, тобто яку саме турку обрати? Найкращий вибір, згідно порадам професіоналів — мідні джезви, які всередині покриті сріблом або оловом, щоб мідь не окислювалася. Альтернативними варіантами виступають кварцеві та керамічні турки. За ними необхідно дбайливо доглядати: не мити жорсткими губками та агресивними миючими засобами, щоб не видалити покриття зі стінок, яке якраз і відповідає за смак напоїв.
Як зварити ідеальну каву у джезві
Треба послідовно виконати наступні дії:
-
- засипаємо свіжомелену каву на дно турки, яку заливаємо водою кімнатної температури;
-
- ставимо на сильній вогонь, ретельно перемішуємо, щоб позбавитися від усіх грудочок — так процес приготування буде максимально рівномірним;
-
- дати піднятися «шапці» до самого кінця — це запорука того, що напій повністю проварився;
-
- переливаємо у свою улюблену чашечку вміст турки, причому обов’язково разом з гущею — таким чином кава продовжить віддавати смак весь час, поки будете її пити;
-
- слід до дегустації почекати 4-5 хвилин, щоб всі кавові частинки осіли на дно, а температура стала комфортною для розпивання напою.
Час приготування залежить від розміру джезви. У ємності об’ємом 100 мл процес займає від двох з половиною до трьох хвилин.
Як створити яскраві та незвичайні аромати
Крім класичних існує дуже багато авторських рецептів від шанувальників напою. Щоб у останнього був надзвичайний смак, слід додати щіпку меленого імбиру, декілька грамів тростинного цукру. Одне з джерел незвичайного смаку — грейпфрутовий сік.
При приготуванні слід дотримуватися звичайного базового правила: додавати до турки спочатку сухі, а потім рідкі інгредієнти.